KENNISPLEIN
Wat is het verschil tussen rauwe honing en gewone honing?
Het belangrijkste verschil met gewone honing is dat rauwe honing koud geslingerd is, dus niet verhit is geweest. Naast koud slingeren mag de honing ook in het verdere proces niet meer verwarmd worden boven de 40 graden Celsius, omdat anders de goede enzymen afbreken.
Kan je rauwe honing eten?
Rauwe honing, rechtstreeks uit de bijenkorf, is veel meer dan alleen een zoetstof. Het is een krachtig voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en een scala aan gezondheidsvoordelen biedt, waarvan sommige uniek zijn voor rauwe, onbewerkte honing.
Het gebruik van deze honing is echter af te raden voor kinderen jonger dan 1 jaar en patiënten met diabetes type 1. Ook als je een allergie hebt voor honing en bijenproducten is het gebruik van dit rauwe product af te raden.
Kun je gekristalliseerde honing nog eten?
Dat is geen probleem: als je de honing verwarmt, dan wordt hij weer vloeibaar. Honing mag niet heter worden dan 37 graden.Je kunt gekristalliseerde honing nog eten.
Waarom kristallisatie honing?
Wist u dat kristallisatie een kenmerk is van goede honing? Alle echte goede, onvervalste, rauwe honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. De ene honingsoort doet dat wat sneller dan de andere.
Hoe maak je gekristalliseerde honing vloeibaar?
Het vloeibaar maken van versuikerde honing is bijzonder eenvoudig. Honing die gekristalliseerd is, krijgt opnieuw een vloeibare vorm op het moment dat je deze verwarmt. Dit kun je het beste doen door de pot met honing in een kan met warm, niet gekookt, water te plaatsen.
Rauwe Honing in de Internationale Keuken
Rauwe honing wordt wereldwijd gebruikt in diverse keukens vanwege zijn unieke smaakprofiel en veelzijdigheid. In de mediterrane keuken wordt het vaak gebruikt in gerechten zoals Griekse yoghurt met honing en noten, of in Turkse zoetigheden zoals baklava. In Aziatische gerechten wordt rauwe honing gebruikt als natuurlijke zoetstof in sauzen, zoals teriyaki-saus of hoisinsaus. En in de Mexicaanse keuken wordt het vaak gebruikt in desserts zoals churros of als zoetstof voor salsa's en marinades.
Waar kun je honing het beste bewaren?